Bine de stiut 

Alegerea unui arhitect – Continuare

Prima parte a acestui articol o gasiti aici: https://www.amyworthington.com/alegerea-unui-arhitect/

  1. Discutati cu arhitectii alesi

 

Purtati discutii cu fiecare arhitect separat. Povestiti-le care va sunt planurile. Vedeti cum va intelegeti cu ei – daca aveti o buna comunicare, daca respectiva persoana pricepe cam ce aveti dumneavoastra de gand ca sa faceti, daca va da niste raspunsuri pertinente.

Discutiile de acest fel va va ajuta ca sa aveti o imagine si de cata experienta dispune respectivul arhitect in tipul de locuinta pe care vi-l doriti, lucru deosebit de important in proiectul care doriti sa-l initiati. In plus, este necesar ca sa fiti atent la felul in care vi se ofera explicatii. Daca va simtiti intimidat ori depasit de situatie, pe motivul folosirii unor termeni de stricta specialitate ori a unor idei oferite, atunci este posibil ca arhitectul respectiv sa nu vorbeasca o limba comuna. Este necesar ca sa lucrati cu un specialist care sa stie cum sa va faca sa intelegeti ceea ce vi se spune, nu cu o persoana ce considera ca este un lucru normal sa deveniti dumneavoastra un specialist peste noapte pentru a ajunge sa-l intelegeti.

Daca veti avea diverse interviuri cu arhitectii, ele pot sa fie gratuite sau pot fi contracost. Interesati-va dinainte, ca sa fiti pregatit.

Cereti apoi sa vi se avanseze o suma de bani pentru intregul proiect pe care doriti sa il initiati. Cu cat aveti mai multe astfel de oferte, cu atat veti fi mai convins ca suma respectiva este una corecta.

Nu trebuie sa uitati ca, in discutiile cu acesta, arhitectul va trebui ca sa va spuna si unele lucruri cum ar fi:

  • ce experienta personala are in constructii (mai ales in tipul proiectului ce va intereseaza), referintele de care dispune, ce diplome si acreditari are;
  • serviciile pe care vi le poate oferi;
  • principiile dupa care se orienteaza intr-un proiect;
  • onorariul sau si ce contine el exact;
  • experienta pe care o are in constructiile realizate din materiale ecologice;
  • daca si cum poate face, prin intermediul computerului, o imagine virtuala a viitoarei case.

Dupa discutiile cu arhitectii, faceti comparatiile, pentru ca sa puteti sa va dati seama cine este arhitectul cel mai aproape realizarea visului dumneavoastra.

  1. Vedeti cateva dintre casele deja facute de respectivii arhitecti inainte de a angaja pe cineva

Este posibil ca acea casa vazuta la cunostintele dumneavoastra sa nu aiba vreo legatura cu dorintele dumneavoastra. De aceea, situatia este mai dificil de evaluat.

Discutati cu arhitectul respectiv si solicitati-i ca sa va arate cateva case ce se aseamana ca proiect cu ceea ce doriti sa realizati. Informati-va despre calitatea serviciilor prestate, a materialelor folosite etc, nu doar despre pret. Pretul foarte mare este una, calitatea este alta…

  1. Faceti un contract in scris, cu ajutorul unui avocat specializat in domeniu

Pentru a fi totul in regula, trebuie sa cadeti de acord in ceea ce priveste toate aspectele, sa le intelegeti si sa vi le asumati. Puteti apela in acest sens la serviciile unui avocat specializat in domeniul acesta, pentru a va explica tot.

Related posts