Bine de stiut 

Cadastrul pentru incepatori

Premergator realizarii procedurilor de cadastru si intabulare acestea trebuie sa fie solicitate de catre proprietarul de drept sau un imputernicit al acestuia. Trebuie prezentate toate documentele necesare, printre care amintim actul de proprietate, actul de donatie sau certificatul de mostenitor (dupa caz), actul de identitate al propietarului, un certificat fiscal obtinut de la Directia de Taxe si Impozite, o cerere tip completata si semnata de catre proprietar impreuna cu declaratia privind limitele imobilului masurat, dar si o cerere de inregistrare in Cartea Funciara.

Unele dintre ele le ai deja in posesie, in timp ce altele le vei obtine cu ajutorul unui expert in servicii de cadastru Suceava. Aceeasi persoana se va ocupa si de depunerea dosarului dupa realizarea acestuia, dar va efectua si masuratorile necesare pe teren. Ulterior, trebuie sa completezi cererea tipizata si sa achiti taxele percepute de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Nu trebuie sa faci nimic altceva, deoarece firma aleasa va realiza toate calculele si schitele necesare, care se vor adauga la dosar cu actele deja existente.

Dupa ce se depune dosarul al Oficiul de Cadastru, un inspector verifica cua tentie toate documente si transmite mai departe solciitarea catre Biroul de Carte Funciara. Multe birouri de cadastru se ocupa si sa ridice documentatia avizata dupa realizarea inscrierii, dar trebuie sa intrebi acest lucru in avans. Costurile sunt compuse din onorariul specialistului cadastral, dar si de taxele ce vor fi platite la OCPI.

Un alt aspect pe care trebuie sa il cunosti este faptul ca taxele pe care le vei plati depind in functie de durata de timp in care vrei sa se realizeze operatiunile, dar si de tipul de operatiuni solicitate. Avand in vedere acest aspect ar fi indicat sa ceri oferte depret de la mai multe firme. Toate datele care vor fi incluse in cadastru trebuie sa fie verificabile, atat in ceea ce priveste proprietarul, cat si imobilul. Acestea trebuie sa coincida cu informatiile din Cartea Funciara.

Foarte important de retinut este faptul ca pentru a realiza intabularea este obligatorie existenta documentatiei cadastrale. Aceasta nu poate fi facuta exclusiv de catre proprietar, ci este obligatoriu sa apelezi la un specialist din domeniu, cum sunt cei gasiti pe www.firmecadastru.net. In medie, durata procedurii este de o luna, iar in general costurile nu ar trebui sa depaseasca 1000 de lei, dar difera in functie de imobil si de situatie.

Este posibil ca la prima vedere sa nu intelegi exact de ce ai nevoie de cadastru, dar in situatiile controversate sau in litigii, nimeni nu poate contesta dovezile acestea. Vei stii in permanenta ce detii, unde este situat si vei putea dovedi asta. Rolul final al cadastrului este de a consemna dreptul de proprietate real, prin care sa se poata stabili taxele si impozitele pe care trebuie sa le platesti. Nu in ultimul rand, acesta mai ajuta foarte mult la protectia mediului inconjurator, avand in vedere ca este folosit de catre institutiile statului care se ocupa cu amenajare si ingrijire a spatiilor publice.

Related posts