Business 

Care este rolul unui mediator bancar?

Crearea Institutiei Mediatorului Bancar are drept scop mijlocirea divergentele dintre banci si clientii lor, inainte ca acestea sa fie avansate instantelor de judecata. Desi ideea dateaza din 2006, iar Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a primit aprobarea Bancii Nationale a Romaniei  pentru infiintarea acestei institutii, in noiembrie 2008, proiectul nu a devenit functional nici pana in prezent.

Mediatorul Bancar are drept model institutii similare din Marea Britanie si Grecia. Actionarul exclusiv al Mediatorului Bancar este Asociatia Romana a Bancilor, care urmeaza sa fie si gestionarul reclamatiilor depuse de clienti. Rolul sau este de a rezolva pe cale amiabila, problemele reclamate de clienti, prin preluarea reclamatiilor, discutarea acestora cu partile implicate si oferirea unei solutii. In caz de nerezolvare a divergentelor, clientii isi pastreaza optiunea de a se adresa Autoritatii Nationale Pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau chiar instantei.

Avantajele acestei solutii sunt reprezentate de rapiditatea si costurile reduse cu care se poate rezolva o neintelegere sau divergenta intre o banca si clientul sau, evitandu-se astfel apelul la justitie. Principala problema pe care o presupune procedura medierii este reprezentata de  impartalitatea acesteia si de costul aferent serviciului de mediere, respectiv, cine il va suporta. In mod normal, comisionul se plateste de ambele parti, insa legea prevede ca acesta poate fi achitat si de o singura parte, interesata sa rezolve mai rapid si mai ieftin conflictul, respectiv banca, in acest caz.

In ipoteza in care bancile ar fi dispuse sa achite comisionul, ramane insa problema impartialitatii, respectiv a aparitiei suspiciunii din partea clientului cu privire la impartialitatea mediatorului, al carui onorariu a fost achitat de banca. O solutie pentru eliminarea acestei probleme ar fi constituirea unui fond comun la care sa contribuie toate institutiile bancare si din care sa fie platiti mediatorii. In cele din urma, bancile sunt cele care trebuie sa decida daca o astfel de institutie si-ar gasi utilitatea pe o piata in care numarul reclamatiilor clientilor este intr-o continua crestere.

In prezent, insa, proiectul se afla blocat intre Consiliul de Mediere si ARB. Consiliul de Mediere are drept scop autorizarea mediatorilor, care ulterior ar urma sa se specializeze la Institutul Bancar Roman si sa devina astfel, mediatori bancari. In urma discutiilor dintre cele doua institutii, s-a convenit ca aceasta criza este foarte buna pentru a oferi bancherilor disponibilizati, posibilitatea de a deveni mediatori. Stadiul discutiilor a ramas insa la acest nivel, deoarece nu se stie daca ARB a anuntat bancile pentru ca acestea sa caute persoanele care ar putea ajunge mediatori.

Mediatorul Bancar, la fel ca in toate tarile in care functioneaza, nu are voie sa fie angajat al vreunei banci, dar trebuie sa cunoasca foarte bine modul in care functioneaza sistemul bancar.Uniunea Mediatorilor Bancari din Romania, entitate recent infiintata (noiembrie 2009), ca asociatie profesionala a mediatorilor, specializata in medierea conflictelor dintre banca, societati de leasing, asigurari si clientii acestora, nu reprezinta materializarea proiectului pe care si l-au propus ARB si comunitatea bancara legata de Mediatorul Bancar. Se pare ca ARB va continua procedurile pentru infiintarea unei entitati cu sarcini de mediere in domeniul bancar care sa fie acceptata si recunoscuta de comunitatea bancara.

Related posts