Business 

Ce este un evaluator imobiliar, si cand avem nevoie de el?

Un evaluator imobiliar este acea persoana fizica sau juridica autorizata de catre ANEVAR – Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania. Acesta trebuie sa detina un nivel ridicat de experienta in domeniul imobiliar si sa cunoasca metodele de evaluare ale pietei imobiliera. Exista anumite tehnice recunoscute la nivel mondial pe care un evaluator le poate folosi la evaluarea credibila a unui imobil. In acest fel se va determina valoarea reala a unui teren, a unei constructii sau a unei locuinte.

Care sunt standardele de evaluare a bunurilor conform ANEVAR?

Exista anumite standarde pe care un evaluator trebuie sa le respecte. El trebuie sa fie impartial, cinstit, corect, integru si sa nu lase interesele personale sau analiza subiectiva sa afecteze realizarea unei evaluari. In plus, pentru a deveni evaluator este obligatoriu ca persoana care aplica in acest sens sa nu detina cazier. Pe durata exercitarii profesiei, evaluatorul imobiliar va trebui sa respecte codul de etica al profesiei de evaluator autorizat adoptat de ANEVAR.

Oricine doreste sa cumpere sau sa vanda un imobil va avea nevoie de o analiza de specialitate realizata de catre un evaluator imobiliar Ploiesti. Aici includem orice tip de imobil, fie ca vorbim despre o casa, un teren, un apartament sau o cladire de birouri. Exista un numar mare de factori care vor influenta valoarea acestora si doar o persoana bine pregatita poate realiza o analiza obiectiva in acest sens.

Unul dintre aspectele cunoscute de putine persoane este faptul ca fiecare evaluator trebuie sa urmeze o pregatire anuala de cel putin 20 de ore. In acest fel specialistul se perfectioneaza in permanenta si ramane la curent cu cele mai noi practici. Indiferent de numarul de specializari pe care le detine profesionistul, cele 20 de ore anuale de pregatire continua sunt obligatorii.

Atunci cand soliciti un raport de evaluare, ultimul aspect pe care trebuie sa il iei in calcul este pretul. Orice serviciu de calitate va avea un cost destul de ridicat, dar nu iti permiti sa ai parte de o evaluare precara. O astfel de lucrare nu se poate efectua in graba, atat timp cat iti doresti rezultate de calitate. Singura evaluare care te poate ajuta este cea care se efectueaza intr-un mod complex, prin documentare si studiu.

In ce situatii vei avea nevoie de un evaluator imobiliar autorizat?

De cele mai multe ori vei avea nevoie de un evaluator imobiliar autorizat atunci cand vinzi sau transferi o proprietate. Chiar si asa, exista si alte situatii in care va fi nevoie de un astfel de specialist. Spre exemplu, atunci cand contractezi un credit bancar, in care vei gira cu proprietatea. Alte cazuri sunt atunci cand are loc o expropriere, o despagubire sau un partaj. Pentru oricare dintre aceste trebuie sa consulti un specialist.

De ce ar trebui sa apeleizi la un evaluator imobiliar autorizat?

Evaluatorul este cea mai bine pregatita persoana pentru a realiza toate calculele specifice utilizate in procesul de evaluare al unui imobil. El va intocmi un raport de evaluare care la final este predat solicitantului, explica platforma www.evaluatori-imobiliari.net. In functie de scopul solicitarii, valoarea proprietatii poate fi diferita, dar totul depinde de la caz la caz. De asemenea, exista anumite caracteristici care vor influenta in mod semnificativ valoarea unui imobil.

Acestea fiind spuse, nu ar trebui sa alegi niciodata un evaluator pe baza tarifelor pe care le practica sau in functie de cat de repede se ofera sa faca lucrarea. Un pret mic poate insemna de multe ori lipsa de experienta in domeniu sau calitate slaba a rezultatului. Pe de alta parte, promisiunea unei evaluarii rapide poate insemna ca acel evaluator nu are clienti sau ca se grabeste sa termine analizele.

Care sunt diferentele in pretul platit pentru serviciile unui evaluator imobiliar si cele ale unui agent imobiliar?

Atunci cand vine vorba despre tariful practicat de un evaluator imobiliar, acesta nu este raportat la valoarea terenului sau locuintei pe care o evalueaza. Se ia in considerare timpul pe care evaluatorul il aloca procesului si volumul de munca efectuat pentru intocmirea raportului. Pe de alta parte, un agent imobiliar va solicita un comision raportat la valoarea totala a tranzactiei efectuate.

Related posts