Firma d-voastra merita un contabil iscusit
In Romania, nicio persoana juridica nu poate sa isi desfasoare activitatea daca nu are un contabil. Toate veniturile precum si toate cheltuielile companiei trebuie inregistrate in contabilitate. Astfel, un bun contabil va poate tine deoparte de diverse necazuri ce pot aparea in companie si va poate sfatui asa incat sa nu faceti cheltuieli inutile.
Ca este vorba despre o firma, un SRL, SA, PFA, ONG, o asociatie de proprietari, un sindicat sau un partid, aceste toate entitati juridice au obligatia derivata din legea fiscala sa posede contabilitate atat pentru veniturile cat si pentru cheltuielile realizate.
Un bun contabil ca poate ţine deoparte de necazuri, va ajuta sa luati deciziile cele mai potrivite, va poate feri de cheltuieli inutile ori de amenzi, intocmind actele contabile corect, bine, la timp si in conformitate cu actele mormative in vigoare.
Puţina lume ştie sa aleaga contabilul potrivit sau un bun contabil, de incredere si bun profesionist, pentru firma lor.
- Indiferent ca alegeti un contabil ori o firma de contabilitate, asigurati-ca ca este unul acreditat, cu carnet de membru CECCAR, activ.
- Contractul pe care il semnati (in oricare varianta: contabil individual sau firma) pentru prestarea serviciilor de contabilitate este obligatoriu sa cuprinda foarte clar specificate, in detaliu, toate serviciile care sunt incluse in tarif, sa stiti exact ce va trebui sa presteze contabilul pentru onorariul solicitat.
- Cand apelati la o firma de contabilitate puteti solicita portofoliul sau de clienti ca sa vedeti experienta companiei respective in domeniul contabil. Aveti posibilitatea de negociere a unui pachet de servicii contabile functie de specificul companiei proprii si chiar sa lucrati numai cu un anume contabil al firmei respective, care sa s speciaslizeze pentru firma dumneavoastra.
- Contabilul nu e numai un functionar ce merge la FISC ca sa va depuna, periodic, declaratiile fiscale. Acesta trebuie sa fie la curent cu schimbarile legilor şi cu tehnologia, trebuie sa va fie si un bun consilier, care sa va ajute cand ii solicitati sfatul privind dezvoltarea dar si extinderea afacerii dumneavoastra.
- Unii contabili pot fi dispuşi sa se preocupe de ce ţine numai de contabilitate, iar alţii vor sa se concentreze si pe alte sarcini, mai largi, din afacerea dumneavoastra. Daca apelati la firma de contabilitate, atunci stiti din start la ce servicii sa va asteptati si cat va puteti baza pe contabilul repartizat.
- Ca sa va gasiti contabilul potrivit afacerii dumneavoastra, puteti apela oricand la internet, la firmele de recrutare ori la cunostintele personale. Recomandarile acestora sunt o posibilitate tot mai frecvent luata in consideratie de romani cand au nevoie acuta de un contabil. Deoarece doresc o persoana de incredere ce sa se preocupe de afacerea lor, o persoana cu acces la documentele companiei si care sa stie ce sume de bani se produc in fiecare luna.
- Criteriile de alegere cu precadere a unui contabil ori a firmei de contabilitate, e obligatoriu sa fie: o experienta contabila bogata, un portofoliu de clienti, flexibilitatea, disponibilitatea, capacitatea de comunicare, iar la urma pretul. Toate tarifele contabile sunt proportional cu ceea ce va presta contabilul pentru dumneavoastra. Daca vreti un pachet minimal de servicii, atunci riscati sa fiti nevoit sa stati la cozi la ANAF ca sa depuneti diverse declaratii si acte, iar acel timp pe care il pierdeti sa va coste mult mai mult decat va costa onorariul contabilului dumneavoastra.
- Mai-nainte de semnarea contractului cu contabilul, trebuie sa purtati mai intai discutii cu acesta, sa-i spuneti ce firma detineti, volumul de lucru, numarul de angajati, iar in functie de detaliile acestea, veti sti pachetul de servicii cumparat.
- Nu dati contabilitatea companiei pe mana oricui, caci riscati sa va treziti cu probleme atat fiscale, cat si legale, la care nu v-ati gandit macar! Important este sa apelati la contabili si la firme de contabilitate cu autorizatiile la zi.