Importanta reciclarii intr-o societate consumatoare
Promovarea unei economii circulare, care este noul model pentru sustenabilitate, este esentiala pentru a reduce impactul asupra mediului si a crea noi oportunitati de locuri de munca. Reciclarea este o responsabilitate comuna, atat pentru agentii economici care se ocupa de colectarea si selectarea materialelor, cat si pentru fiecare dintre noi care trebuie sa asume initiativa. Pe termen lung, reciclarea aduce beneficii atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru societate.
Conservarea resurselor naturale prin reciclare
Reciclarea permite transformarea materialelor uzate in produse noi, redus nevoia de a consuma resurse noi din natura. Daca nu se recicleaza, materiile prime sunt extrase prin activitati precum mineritul sau silvicultura pentru a fi utilizate in produse noi. Prin reciclare se protejeaza habitatele naturale si se conserveaza materiile prime importante.
Economisirea energiei prin reciclare
Utilizarea materialelor reciclate in procesul de productie necesita mai putina energie decat obtinerea de noi materii prime, chiar daca se iau in considerare toate costurile asociate, cum ar fi transportul. De exemplu, reciclarea fierului si a otelului poate economisi pana la 74% energie si poate reduce poluarea apei si a aerului cu 76% si 86% comparativ cu productia primara, informeaza proprietarul unui depozit de fier vechi Botosani.
Reducerea emisiilor de carbon si diminuarea efectului de sera
Reducerea deseurilor, reciclarea si compostarea sunt metode eficiente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cum ar fi dioxidul de carbon sau metanul. Deoarece reciclarea necesita mai putina energie pentru a obtine si prelucra materiile prime noi, emite mai putine emisii de carbon.
Minimizeaza impactul asupra mediului si a animalelor
Activitati precum exploatarea miniera, fracturarea hidraulica sau defrisarile pot avea un impact negativ asupra mediului si pot polua aerul si apa. De asemenea, procesele industriale implicate in productia de produse noi pot provoca poluare si consum excesiv de energie. Pe de alta parte, reciclarea poate minimiza aceste riscuri, asigurand ca resursele sunt utilizate cat mai eficient posibil si ca impactul asupra mediului si a animalelor este cat mai scazut posibil, explica pagina www.fier-vechi.net.
Importanta reducerii cantitatii de deseuri trimise la groapa de gunoi
Potrivit unui raport al Efor Romania din anul trecut, guvernul estima ca existau 240 de groape mari de gunoi in intreaga tara in 2015. Acestea ar fi trebuit inlocuite cu altele noi, care sa previna poluarea solului, a apelor subterane si a aerului din jur. Desi cantitatea totala de deseuri este sub media europeana, Romania este inca pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste reciclarea (20 kg/an/locuitor fata de 144 kg/an/locuitor media europeana) si depaseste semnificativ media UE in ceea ce priveste depozitarea in groape de gunoi (192 kg/an/locuitor fata de 114 kg/an/locuitor).
Cresterea locurilor de munca prin reciclare
Conform GreenPoint Management, in cazul Romaniei, 10.000 de tone de deseuri aruncate la groapa de gunoi creeaza 6 noi locuri de munca, in timp ce 10.000 de tone de deseuri reciclate pot crea 16 noi locuri de munca. Implemetarea economiei circulare pana in 2030 poate genera 180.000 de noi locuri de munca in Romania, avantaje importante care ar putea sprijini tranzitia catre o economie in care nimic nu se iroseste.
Reducerea cantitatii de deseuri care este trimisa la gropile de gunoi nu numai ca ajuta la protejarea mediului, dar si poate stimula economia prin crearea de noi locuri de munca. Este important ca fiecare presoana sa ia masuri pentru a reduce deseurile si sa sprijinim reciclarea pentru a ne asigura un viitor mai durabil.
Reciclarea trebuie sa fie vazuta ca o oportunitate, ca o modalitate de a construi o societate mai sustenabila si mai echitabila. Fiecare dintre noi poate contribui prin a ne asuma responsabilitatea de a recicla si a face alegeri mai bune, in fiecare zi.