Business 

Pentru ce trebuie un certificat energetic Targu Mures in cazul in care doresti vanzarea locuintei

De curand, un amic – care detine mai multe proprietati imobiliare prin tara s-a decis ca sa isi vanda casa din Targu Mures  -a realizat uimit faptul ca agentul sau imobiliar nu poate, oficial, sa declare casa ca fiind de vanzare decat daca se va obtine un anume certificat de performanta energetica specific pentru spatiul in cauza. Acest act a devenit document obligatoriu incepand cu data de 20 iulie 2013, el fiind cerut pentru oricare cladire ce urmeaza a fi intabulată (ca fiind o cladire nou construita), inchiriata ori vanduta.

Cladirile care sunt evaluate din punct de vedere energetic se noteaza prin intermediul unei scari ce incepe de la nota A, aceasta fiind eficienta energetica maxima, si pana la nota G, care treprezinta nota celei mai mici eficiente energetice. In medie, in Romania, o casa se incadreaza undeva pe la categoria D.

Respectivul act este eliberat doar de niște auditori acreditati. Totodată se eliberează un raport în care se explica tot ce poate și trebuie să fie facut pentru a ameliora nu doar performanta energetica, dar si ratingul respectivei proprietati. Toate bune, dar unde gasesti acesti auditori? Dupa o cautare scurta pe Internet, a reusit sa gaseasca un auditor care sa elibereze un certificat energetic Targu Mures pt casa pe website-ul Certificat-energetic.net, un portal care contine informatii din aceasta industrie (acte necesare, legislatie, profesionisti din toate orasele, etc).

De acum fiind obligatoriu prin lege pentru casele vandute ori inchiriate, acel certificat energetic are o valabilitate de doar 10 ani, el fiind refolosibil in toata aceasta perioada. Documentul trebuie sa fie obtinut de catre proprietarii care inchiriaza spatii, după cum un exemplar gratuit va trebui sa fie pus la dispozitia indiferent carui potential chirias, mai inainte de a semna vreo intelegere, pentru ca si acesta sa isi poata face o imagine asupra cheltuielilor sale ulterioare cu facturile de energie. Daca aduceti imbunatatiri majore casei sau apartamentului, de exemplu instalati geamuri termopane, puteti solicita eliberearea unui nou certificat care sa arate cifre mai prietenoase.

Asa cum a aflat si amicul meu, nu o sa puteti inchiria ori vinde casa daca aceste documente lipsesc, asa ca are o importanta vitala ca sa stiti si dumneavoastră ce sunt el, cum se pot elibera si cum acestea ne influenteaza la modul cotidian viata. Acest lucru nu este valabil doar in Targu Mures, ci in toata Romania.

Related posts