PIzzaHobby si relaxare 

Pizza – O Scurta Istorie

Incercarea de a descoperi istoria primei pizza este un subiect surprinzator de controversat. Unii sustin ca acest aliment popular este bazat pe painile nedospite servite in primele secole in Roma. Altii realizeaza o conexiune intre pizza moderna si painile pita ale Greciei.

Este destul de bine stabilit ca prima pizza, astfel cum o cunoastem noi astazi, a fost creata de o persoana numita Raffaele Esposito din Napoli, Italia. Creatia lui Esposito a fost realizata pentru a onora vizita Reginei Margherita in Napoli, in 1889, fiind decorata in culorile steagului italian, folosind branza alba, busuioc verde si tomate rosii (tomatele, care au sosit din vest cu aproximativ 60 de ani inainte, erau considerate initial a fi otravitoare, insa pana in perioada lui Esposito ele erau deja folosite in bucataria italiana). Istorie pizza

Pe masura trecerii anilor si apropierii schimbarii secolelor, imigrantii italieni au adus aceasta reteta in America. Prima pizzerie a fost deschisa in America in 1905. A ramas populara aproape exclusiv in randul imigrantilor pana la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand soldatii americani s-au intors acasa si au adus cu ei dragostea pentru pizza descoperita in strainatate. Cu acest lucru, pizza s-a dezvoltat in America si acest aliment a devenit obisnuit, in locul unei gustari italiene necunoscute.

Concentratia de imigranti italieni din New York din acele timpuri explica faptul ca multe persoane simt ca trebuie sa viziteze New York-ul pentru a primi o pizza reala. Pana la urma, acesta este locul unde pizza a cunoscut debutul sau american. Si nimeni care a experimentat stilul de pizza din New York nu poate nega acest lucru. New York este faimos pentru pizzeriile sale, unde o felie adevarata de pizza consta dintr-o crusta subtire si lata incarcata cu o multime de topping-uri si marinara si omogenizata in condimente italiene imbatatoare. Prima pizza

La inceputul anilor 1940, orasul Chicago, IL a abordat pizza intr-o alta perspectiva. Se crede ca prima pizzerie din Chicago a fost Pizzeria Uno, deschisa in 1943 de Ike Sewell. Creatia de pizza a lui Sewell era o noua variatie a vechiului standard din New York. El a creat ceea ce astazi este cunoscut sub denumirea de pizza adanca, unde pizza este scufundata mult intr-o tava adanca iar crusta se ridica in bule groase de-a lungul marginilor. Oamenii se inghesuiau la pizzeria lui Sewell, iar astfel a luat nastere un nou mod de a privi acest aliment preferat.

Chiar si astazi, te poti trezi in mijlocul unor dezbateri destul de aprinse daca te certi cu o persoana din New York sau din Chicago despre ce inseamna o pizza autentica. Insa indiferent de crusta pe care o alegi, pizza este un aliment unic, cu un trecut innegurat si cu un aspect sigur care a rezistat de-a lungul multiplelor incarnatii.

Asadar, esti destul de norocos sa te afli in New York sau Chicago, sau in orice alt oras care are o pizzerie adevarata, completa, cu fete de masa in carouri si un meniu bogat in usturoi, rasfata-te cu vechea traditie si comanda o felie. Pana la urma, este un lucru traditional.

Related posts