Purificare apaBine de stiut 

Purificare apa – Cate putin despre avantajele si dezavantajele procesului

Apa este esentiala pentru a mentine corpul sanatos si in stare optima de functionare. Se recomanda sa bem opt pahare de apa pe zi, iar dupa alte recomandari, cam doi litri de apa. Dar, in timp ce alimentarea cu apa in fiecare gospodarie a fost tratata pentru a o face potrivita pentru baut, contaminanti pot fi inca gasiti in respectiva „apa de la robinet”. Categoriile generale de contaminanti din aprovizionarea cu apa sunt diverse entitati biologice, metale grele, produse chimice anorganice si tot soiul de produse chimice organice. Astfel, in purificarea apei sunt utilizate tehnici diferite pentru a ne asigura ca avem parte de o apa de calitate optima.

Purificarea apei deschide calea pentru diferite forme de apa pura. Si, este deosebit de benefic acest lucru pentru acele locuri in care nu exista nici o cantitate suficienta de apa proaspata. Dupa ce alimentarea cu apa este supusa oricarei metode de purificare apa, prezenta contaminantilor in produsul rezultat va fi redusa, sau chiar eliminata. Acest lucru face ca apa sa fie mai sigura pentru consum, pentru sanatate.

Nevoia de aprovizionare cu apa pura este evident in crestere. Exista multe companii care furnizeaza apa purificata si deja a aparut necesitatea de a avea sisteme de purificare a apei instalate in propriile case.

Metodele folosite in acest proces includ diverse procedee, cum ar fi: distilarea, deionizarea, filtrarea cu carbon, osmoza inversa si tratarea cu ultraviolete (UV).

Cu toate acestea, exista dezbateri daca consumul de apa pura este intr-adevar sanatos sau nu. Unii sustin ca apa pura (sau apa demineralizata) este lipsita de mineralele prezente in apa bruta, care sunt necesare in dieta noastra zilnica. Acestea includ magneziu, calciu, si sodiu. Unul dintre efectele negative asupra sanatatii, care sunt frecvent asociate cu un consum continuu de apa purificata, este deteriorarea dintilor. Dar unii de asemenea sustin ca, din cauza ca apa purificata nu are aceste minerale, asta nu inseamna neaparat ca este un lucru rau pentru sanatate – exista si alte surse pentru aceste minerale, cum ar fi fructele, legumele sau carnea.

In calitate de consumatori, cel mai bun lucru pe care il putem face este sa facem alegeri in cunostinta de cauza. Putem incepe prin a arunca un ochi asupra unora dintre tehnicile prin care este purificata apa.

Tehnici de purificare apa

Una dintre ele este deionizarea; in cazul in care ionii au sarcini negative, ei sunt filtrati din alimentarea cu apa. Produsul se numeste apa deionizata. Apoi, exista distilarea, proces unde apa este fiarta, iar aburul este condensat intr-un recipient curat. Aceasta produce populara apa distilata.

Am mentionat, de asemenea, de filtrare cu carbon. In acest proces, carbonul activat, sau carbonul care a fost activat de catre o sarcina usoara electropozitiva, este utilizat pentru a filtra impuritati, cum ar fi: erbicide, pesticide, clor, benzen, trihalomethane (THM) si alte substante chimice care pot fi gasite in apa de la robinet.

Un alt procedeu cunoscut este cel de purificare apa cu ajutorul ultravioletelor. Aceasta metoda actioneaza prin expunerea apei la lumina UV, deteriorand astfel structura microorganismelor care traiesc in ea, cum ar fi bacteriile si virusii.

Osmoza inversa, pe de alta parte, actioneaza folosind o membrana semi-permeabila, caz in care contaminantii sunt prinsi in porii ei mici.

Mai mult decat atat, apa pura nu este folosit doar pentru baut. Este de asemenea folosita in multe alte feluri. Daca doriti sa aveti o fereastra curata, de exemplu, puteti sa o curatati folosind apa deionizata. Acest lucru poate fi folosit si pentru masina Dvs. Apa purificata este, de asemenea, folosita adesea in teste si experimente, precum si la spalarea echipamentelor de laborator.

Poluare apa

Purificarea apei, desi are si efecte negative potentiale, intr-adevar, joaca un rol important in societatea noastra, mai ales in aceste zile, atunci cand ne confruntam cu diferite probleme de mediu, cum ar fi poluarea. Ea ne da posibilitatea de a consuma apa care credem ca este mai sigura si mai benefica pentru sanatatea noastra.

Purificare apa este o investitie pentru o apa mai sigura, si este la fel ca oricare alta investitie pentru produse de sanatate si activitati conexe – mentinerea sanatatii cu ajutorul suplimentelor de vitamine si minerale, achizitionarea de echipamente pentru exercitii sportive etc.

Related posts