Auto-Moto 

Romania – Cimitirul de rable al Europei

Previziunile ce spuneau că, la scoaterea timbrului de mediu, țara va fi inundată de hârburi s-au dovedit integral adevărate. La nivelul țării, înmatriculările mașinilor în primul semestru din anul acesta au crescut cu circa 86% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut, iar în judeţul Constanţa a fost depășită media naţională, în primul semestru al anului 2017 fiind înregistrată dublare, aproape 30.000 de mașini fiind înmatriculate din 1 ianuarie şi până acum.

Constănţenii au putut profita de eliminarea taxei de mediu. Astfel ei au preferat ca să îşi cumpere maşini la mâna a doua de prin alte ţări, preferatele fiind mașinile aflate în Germania. Din păcate, putem constata după doar o jumătate de an, că parcul auto din România a „îmbătrânit” semnificativ, deoarece aproape trei pătrimi dintre maşinile de import sunt mai vechi de 12 ani.

Datele statistice culese la nivel naţional arată că înmatriculările autoturismelor la mâna a doua au cunoscut un avânt cu peste 61%, în comparație cu primele 6 luni ale anului 2016. Doar în intervalul dintre ianuarie și iunie 2017, majoritatea autoturismelor rulate și înmatriculate au fost marca Volkswagen – 66.122 bucăți, cu 72% mai mult comparativ cu prima jumătate a anului anterior.

La sfârșitul anului 2016, în parcul auto din România se aflau mai mult de 7 milioane de mașini, cu peste 6,21% valoarea din anul trecut.

Siguranţa în trafic, gradul de poluare şi locurile pentru parcare sunt cele mai importante probleme care vin la simultan cu aceste înmatriculări masive de autoturisme rulate.

Circa 29.000 de locuri pentru parcare sunt doar în staţiunea Mamaia și municipiul Constanţa. Conform doamnei Ionela Halciuc, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Constanţa, în imediata vecinătate a blocurilor oraşului sunt 884 de parcări care adună 18.222 de locuri dar şi 17 parcări aflate pe principalele artere de circulaţie ale municipiului, totalizând și acestea 3.618 locuri. În staţiunea Mamaia există 115 parcări cu un total de 6.976 de locuri amenajate.

Related posts