Filtre vs Purificatoare vs Dedurizatoare de apa
Multi consumatori sunt confuzi in ceea ce priveste diferenta dintre filtre de apa si purificatoare de apa, precum si diferentele dintre filtre si dedurizatoare. Unele industrii, in mod eronat, folosesc acesti termeni aleatoriu si considera ca procesul din spatele fiecaruia este similar.
In mod evident, consumatorii cauta pe piata apa de baut mai curata, fara impuritati precum clorul si plumbul (pe care aceste filtre au capacitatea de a le indeparta). Acestia ar face bine sa stie ca un aparat de dedurizare a apei nu si-ar putea indeplini obiectivele, deoarece aceste produse sunt destinate unui lucru complet diferit – indeparteaza mineralele (care provoaca depuneri) din apa lor. In mod similar, acei consumatori care sunt interesati de o metoda de eliminare a potentialilor virusi ar fi bine sa foloseasca solutii de purificare a apei.
In continuare vom arunca o privire mai atenta la ceea ce reprezinta un filtru de apa, un purificator de apa sau un dedurizator. Puteti descoperi ca nevoile dumneavoastra reale de tratare a apei pot fi dictate doar de una dintre aceste optiuni, doua dintre ele sau toate cele trei.
Ce este in apa pe care o consumam?
Poate ca cel mai important lucru inainte de a incepe compararea filtrelor, purificatoarelor si dedurizatoarelor pentru apa este sa descoperim ce este de fapt in apa noastra, si care sunt substantele pe care dorim sa le eliminam. Dupa cum bine stiti, cea mai pura forma de apa este compusa doar din hidrogen si oxigen – sau H20. Dar aceasta forma ideala de apa nu se regaseste in natura. Pana sa ajunga la a fi consumata, apa preia alti compusi chimici, unele minerale si diferite impuritati de-a lungul drumului. Unele dintre aceste sedimente si minerale sunt benefice pentru organism – cum ar fi calciul si magneziul – in timp ce alte obiecte preluate in ciclul colectarii apei municipale si subterane sunt de nedorit. De exemplu, majoritatea surselor de apa de baut din orase si zone rezidentiale poate contine urme de clor, pesticide, erbicide, deseuri industriale si uneori chiar bacterii si virusi.
Filtre de apa, Purificatoare de apa si Agenti de dedurizare a apei
Filtre
Cele mai multe filtre de apa de baut ajuta la indepartarea sau reducerea cantitatii de impuritati – precum clorul, plumbul, mercurul, magneziul, cromul, cuprul, nichelul, fierul, hidrogenul sulfurat si multe altele. Acestea inhiba de asemenea dezvoltarea bacteriilor, algelor si ciupercilor, dar nu ar trebui sa fie considerata ca o solutie finala in indepartarea bacteriilor si a virusilor. Aceasta atributie revine exclusiv purificatoarelor de apa.
Purificatoare
In majoritatea definitiilor, purificarea apei reprezinta procesul ei de decontaminare prin eliminarea virusilor si bacteriilor. Cu toate acestea, procesul mentionat nu poate elimina si elementele de contaminare chimica la fel de eficient precum filtrele de apa (asa cum am mentionat mai sus). Acesta este motivul pentru care sistemele de filtrare a apei si cele de purificare a apei sunt adesea folosite in diferite combinatii – filtrele sunt eficiente in indepartarea componentelor chimice nedorite, cum ar fi clorul si fluorura, in timp ce purificatoarele sunt eficiente in indepartarea bacteriilor si a virusilor.
Dedurizatoare
Aparatele de dedurizare a apei sunt produse complet diferite de filtre sau de sistemele de purificare, desi toate cele trei sisteme pot fi utilizate impreuna pentru a obtine o apa mai curata si mai pura. Ele pot fi de asemenea utilizate ca produse de sine statatoare, deoarece acestea sunt strict utilizate pentru a indeparta depunerile de piatra ce se formeaza pe conducte si in aparatele dumneavoastra. Beneficiile indepartarii calcarului din apa se reflecta prin pastrarea sticlariei si vaselor mai curate, prin dusuri si robinetele fara depuneri, precum si in actiunea produselor de curatare – spalarea va fi mult mai eficienta. De mentionat ca aceste produse de dedurizare a apei nu vizeaza impuritatile din apa de baut si nu o fac mai sigura pentru consum, ci doar filtreaza mineralele ce pot afecta electrocasnicele, prelungindu-le astfel durata medie de viata.